december 7, 2023
russin

Är russin bra för dig?

Du kanske minns att du åt russin som mellanmål när du var liten, men det finns ingen anledning att inte njuta av dem som vuxen. Rosiner är fulla av smak och naturligt socker och är ett hälsosamt val när du är sugen på något sött. Eftersom de är torkad frukt är de kaloririka – vilket är något att tänka på om du försöker gå ner i vikt. En ½ kopp portion russin innehåller cirka 217 kalorier och 47 gram socker, så de anses inte vara ett kalorisnålt alternativ.

Med det sagt innehåller russin gott om näringsämnen. De är rika på järn, vilket är nödvändigt för att de röda blodkropparna ska kunna leverera syre till resten av kroppen. De innehåller också kalcium och bor, två mineraler som hjälper till att bygga starka ben. Fytonäringsämnena i russin är antioxidanter, vilket innebär att de kan hjälpa dina celler att bekämpa skador orsakade av fria radikaler som kan leda till hjärtsjukdomar och stroke.

Ytterligare hälsofördelar med russin

hälsofördelar med russin

Tillsammans med flera näringsämnen erbjuder russin flera imponerande hälsofördelar. För det första innehåller de fibrer, som är nödvändiga för en sund matsmältningskanal. Fiber kan också hjälpa till att sänka ditt kolesterol, enligt Healthline. Dessutom visade forskning som publicerades 2012 av American College of Cardiology att regelbunden konsumtion av russin ”avsevärt minskade” blodtrycket. Dr Harold Bays, medicinsk chef och ordförande för Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center, kopplade resultaten till kalium, som är känt för att sänka blodtrycket, och fibrer. Fibrerna i dem ”kan gynnsamt förändra blodkärlens biokemi och göra dem mindre stela, vilket i sin tur kan sänka blodtrycket”, sade han.

Rosiner kan också bidra till att minska risken för vissa cancerformer. Forskning från en översikt från 2020 som publicerades i Advances in Nutrition visade att ”ett högre intag av russin och andra torkade frukter kan vara viktigt för att förebygga cancer i matsmältningssystemet”. Så överväg att äta russin nästa gång du är hungrig på något sött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *