augusti 10, 2022
äpple

Ger äpplen dig energi?

För att hålla oss på topp varje dag tar vår kropp upp maten vi äter och omvandlar den till energi (via Kaiser Permanente). Även om alla livsmedel och drycker vi konsumerar i slutändan bidrar till vår energi, ger vissa saker en bättre boost än andra. Läsk och andra söta godsaker kan till exempel ge oss en plötslig energikick, men gör att vi snabbt känner oss trötta igen, vilket ofta kallas för en sockerkollaps (via WebMD). Ägg, kyckling och bönor är bara några av de många livsmedel som kan ge oss energi under längre tid. Har äpplen samma fördel?

Som en rik källa till fibrer och C-vitamin står äpplen bland de tre främsta frukterna som produceras över hela världen (via Harvard School of Public Health). Ett medelstort äpple innehåller 3 gram fibrer, 1 gram protein och 19 gram naturligt socker. Äpplen innehåller också en särskild flavonoid som kallas quercetin, som fungerar antiinflammatoriskt och har antioxidativa egenskaper. Dessutom kan en löslig fiber som finns i äpplen och som kallas pektin kopplas till förebyggande av vissa cancerformer.

Det är ingen hemlighet att äpplen är fulla av hälsofördelar. Är en energikick också en av dem?

Äpplen kontra kaffe

Om du vill byta ut Red Bull mot något lite mer näringsrikt kan ett äpple göra susen. Äpplen är visserligen inte koffeinhaltiga, men det naturligt förekommande sockret som finns i äpplen föranleder en långsam frisättning av vitaminer i kroppen, och glukosen ger bränsle till kroppens celler, vilket leder till känslor av vakenhet och vakenhet (via Cornell University). Ännu bättre är att energin från äpplen kommer utan några förbehåll – det vill säga inga nervositetskänslor eller koffeinhuvudvärk!

Inte bara det, utan energin från äpplen är inte alls lika kortlivad som den boost som ett kaffe eller en energidryck ger. Enligt experter vid Cornell University kan man se att om man tittar på ett diagram så liknar energispetsen från ett kaffe en pyramid, medan energicykeln från ett äpple mer liknar en stadig klockkurva, vilket gör att vi håller oss energiska under en längre tid.

Om du fortfarande inte är helt övertygad kan du fundera över tillsatserna i kaffe, till exempel sockerhaltiga gräddfiler, som kan minska din energi ytterligare. Den legitimerade dietisten Vanessa Rissetto säger till PureWow: ”Om du fyller ditt kaffe med socker och sötningsmedel kan du få en sockerkollaps när det försvinner och känna dig trött och slö igen.”

För att undvika den fruktade sockerkraschen kan ett äpple vara lösningen du letat efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *