Definition av god hälsa och hälsosam kost kan skilja lite beroende på vem man frågar, men i grund och botten innebär det att må bra bra både mentalt och fysiskt. Att äta hälsosamt innebär att förse kroppen med den näringen som den behöver.
Det är inte alltid lätt att veta exakt vad kroppen behöver för att må bra, men det finns några grundregler som kan vara bra att ha med sig. Att äta mer varierad kost och inte glömma bort att inkludera vitaminer och mineraler. Det är inte ovanligt att det mest pratas om proteiner, kolhydrater och fett, men att det inte läggs någon större betoning på näringsämnen.
Doseringar beror mycket på hur rörlig man är, det vill säga hur mycket motion och träning som ingår i ens vardagsliv. Ju mer rörlig man är under dagen, desto bättre förbränning. Dessutom mår kroppen bättre av att få dagliga doser av fysiska aktiviteter.
Dagliga doser av fysiska aktiviteter behöver inte innebära svettiga pass på gymmet. Däremot tar kroppen tacksamt emot aktiviteter som promenader, jogging eller löpning utomhus. Muskler och leder får röra på sig och man förser kroppen med nytt friskt syre. Om man har småbarn, så kan en joggingvagn vara en god hjälp för att kunna träna utomhus. Dessutom mår barnet bra av frisk luft dagligen.
Några grunder för hälsosam kost
- Inkludera rikligt med grönsaker, frukt och bär. Rotfrukter är bra val då de har ett rikt innehåll av kostfiber och näringsämnen för att kroppen ska må bra. En bonus är att de mättar bra.
- Det finns ett stort urval av fisk och skaldjur på marknaden. Variera mellan sorterna och inkludera i din kost 2-3 gånger i veckan. Alternera bland annat mellan feta och magra sorter.
- Välj fullkornsprodukter och glöm inte att dricka mer vatten om din kropp inte är van vid fullkorn.
- Var inte rädd för fett. Nyttiga fetter finns bland annat i fisk, skaldjur och matlagningsoljor. Sök gärna efter de sorter som är märkta med nyckelhålet.
- Om du gillar rött kött, så undvik större mängder. En vanlig rekommendation är 500 gram i veckan, men detta kan också skilja beroende på personens kroppsstorlek och andel muskler.
- När du använder salt, så gör det med måtta och välj alltid salt med jod.
- Du behöver inte undvika godis och andra sötsaker helt, men det bör inte heller ingå i din vardagliga kost. Framför allt inte flytande socker, som läsk och energidrycker.
Förbränning genom träning
När det diskuteras förbränning genom träning, så är det bra att först tänka på vad som passar ens kropp för tillfället och vilka mål man har. Lågintensiv träning, exempelvis ett styrkepass på gymmet, förbränner större andel fett än kolhydrater. Vid högintensiv träning, exempelvis intervallträning, förbränns större andel kolhydrater än fett.
Matcha kosten med din träning för effektiv förbränning och samtidigt må bra. Om man söker en träningsform för att gå ner i vikt har det visat sig att det bästa är en kombination av både styrka och kondition. Det kan vara bra att börja med lågintensiv träning, till exempel powerwalks dagligen och styrketräning 3-4 gånger i veckan.
Är ens kropp mer van vid träning, så kan man testa olika typer av intervallträning. Att man alternerar högpulsövningar med tunga styrkeövningar. Denna typ av träning ger även mer muskelmassa och vid denna träningsform behöver man ett större intag av kolhydrater än fett.